Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Verhoogde bloeddruk of hypertensie bij de kat

Als katten dierenartsen willen we beschrijven wat een verhoogde bloeddruk of hypertensie bij een kat inhoudt.

Normale bloeddruk
De bloeddruk wordt op peil gehouden door de slagkracht van het hart en de weerstand in de arteriën (= slagaders). De weerstand in de slagaders kan varieren onder invloed van hormonen, soms hebben de spieren meer bloed nodig bijvoorbeeld bij inspanning en soms hebben de organen zoals de maag, de darmen en de lever meer bloed nodig na bijvoorbeeld een maaltijd.

Als het hart samentrekt komt er een golf bloed de slagaders in, dit noemen we de polsslag en deze is voelbaar. Normaal is de hartfrequentie en dus de polsslag 120 - 180 slagen per minuut. Bij stress, opwinding of ziekte kan deze hoger zijn.

De polsslag die je voelt is de golf die langs komt na het samentrekken van het hart, de slagaders worden maximaal opgerekt en deze maximale druk kunnen we meten. We noemen dit de systolische bloeddruk. Bij een kat is de normale systolische bloeddruk tussen de 120 - 160 mmHG. Hierna spreken we van bloeddruk als we de systolische bloeddruk benoemen.

Bloeddruk waardes bij de kat

  • Een normale bloeddruk bij de kat is tussen 120 - 160 mmHG
  • 160 - 180 mmHg is een licht verhoogde bloeddruk
  • 180 - 200 mmHg is een redelijk verhoogde bloeddruk
  • Boven de 200 mmHg is een sterk verhoogde bloeddruk

  • onder de 120 mmHg is er een te lage bloeddruk ....

    Een te lage bloeddruk
    Als er een te lage bloeddruk is dan is er sprake van slapte of flauwte. Een kat kan moeilijk lopen en is erg suf. Oorzaken van een te lage bloeddruk zijn shock, hartproblemen, bloedingen en als de kat erg ziek is. De bloeddruk is dan onder de 120 mmHg. Gelukkig komt dit bij een kat niet vaak voor en we gaan het op deze pagina vooral over een te hoge bloeddruk hebben.

      Tekenen van een verhoogde bloeddruk zijn:
    • slechter zien tot zelfs plotseling blind worden
    • bloedingen in het oog
    • zwalkende gang (ataxie - alsof de kat dronken is)
    • veranderd gedrag: onrustig / angstig
    • of juist afwezig gedrag (depressie)

    Een bloeding in het linkeroog tgv een te hoge bloeddruk bij een kat

    Waardoor ontstaat een verhoogde bloeddruk?
    De bloeddruk kan verhoogd worden door stress of als bepaalde organen niet goed werken. Soms is de bloeddruk verhoogd zonder dat je een oorzaak kan aanwijzen, dan is er sprake van een primaire of idiopathische hypertensie.

    De belangrijkste oorzaken voor een verhoogde bloeddruk zijn nierproblemen en een te snel werkende schildklier en een aldosteron producerende tumor in een bijnier. Dit noemen we secundaire hypertensie.

    De bloeddruk wordt bij een kat gemeten, de kat ligt rustig bij de eigenaar We zullen bij katten met een verhoogde bloeddruk dus altijd urine- en bloedonderzoek uitvoeren om te zien of er een oorzaak gevonden kan worden.!

    Hoe meten we de bloeddruk?
    We laten de kat eerst tot rust komen. Ten gevolge van stress kan de bloeddruk verhoogd zijn, zonder dat die echt verhoogd is. Als een kat gestressed is van "het witte jassen" effect is het beter om de kat even bij ons op te nemen in de kliniek. Dan kan de kat wennen aan ons en de bloeddrukmeting.

    Doppler of HDO
    We meten de bloeddruk bij een kat met een Doppler of een HDO = High Definition Oscillometer. Bij beide apparaten kun je de bloeddruk meten aan een voorpoot of aan de staart. Naar ons idee is bij de kat de Doppler iets nauwkeuriger dan een HDO bloeddruk meter.

    Doppler bloeddrukmeter
    Bij de Doppler gebruiken we een speciale manchet die we op kunnen pompen. De manchet wordt net onder de elleboog of de staart basis aangelegd. De sensor wordt bij de voorpoot aan de binnenzijde van de pols aangelegd. Eerst worden de haren geschoren en wordt spiritus aangebracht om het bloedvat op te laten komen. Hierna wordt transducergel op de sensor aangebracht en wordt het bloedvat opgezocht. Je kunt de pols goed horen, de Doppler geeft een geluidssignaal. Met de pomp wordt steeds meer druk op de manchet aangebracht waardoor het bloedvat dicht gedrukt wordt. Nu verdwijnt het geluid. Als je de manchet weer laat leeg lopen dan kun je horen bij welke druk (uitgedrukt in mmHg) de pols weer hoorbaar is, dit is de bloeddruk !
    Deze metingen moeten een aantal keren worden herhaald om de juiste bloeddruk vast te stellen.

    De bloeddruk van een kat wordt gemeten met een Doppler.

    Met een HDO
    We gebruiken ook af en toe de HDO of High Definition Oscillometer. bij katten, maar deze is vooral voor honden geschikt. We hebben de MD PRO in onze praktijk en deze is verbonden met een computer. Op deze manier kun je de hartfrequentie en de bloeddruk van een aantal metingen vastleggen en het gemiddelde berekenen. Bij katten vinden we de Doppler iets betrouwbaarder dan de HDO. De manchet wordt om een voorpoot of de staart aangebracht en de MD PRO blaast zelf de manchet op en laat deze weer leeglopen. De HDO is ook zeer geschikt om tijdens een operatie te gebruiken om de bloeddruk in de gaten te houden.

    De bloeddruk van een kat wordt gemeten met een HDO.

      Gevolgen van een verhoogde bloeddruk zijn: Een bloeding in het linkeroog tgv een te hoge bloeddruk bij een kat
    • Verminderd zicht tot zelfs blindheid
    • Bloedingen in het oog
    • Veranderd gedrag (onrustig)
    • Wankele gang (ataxie)
    • Moeite hebben met springen
    • Hartproblemen
    • Nierproblemen

    Er kunnen bloedingen in het oog ontstaan, deze zijn zichtbaar als rode vlekken in het oog. NB: deze bloedingen kunnen ook veroorzaakt worden door virus ziektes zoals FIV en FeLV.

    Blindheid
    Af en toe komt er een kat die opeens blind is geworden. Dit kan veroorzaakt worden door een bloeding voor of achter het netvlies.

    Een bloeding in het linkeroog tgv een te hoge bloeddruk bij een kat

    Een bloeding in het linkeroog tgv een te hoge bloeddruk bij een kat 1 week later

    Oog spiegelen ....
    Soms moeten we diep in de ogen kijken om het netvlies te kunnen beoordelen. Dit heet een oog spiegelen. Door het netvlies te controleren kan gekeken worden of er een bloeding in het oog aanwezig is.

    Bij katten die acuut blind worden of die een hoge bloeddruk hebben wordt het oog gespiegeld.

    Hieronder is een normaal netvlies (= retina) van een kat te zien. In het midden van de vlek is de blinde vlek te zien. Je ziet bloedvaten weglopen vanuit deze blinde vlek over de groen oplichtende retina.

    Bij is het oog gespiegeld en is een normaal netvlies te zien.

    Puntbloedingen in het netvlies:

    Er zijn bloedingen in het netvlies te zien.

    Een lokale bloeding achter het netvlies doet het netvlies omhoog komen:

    Er zijn bloedingen achter het netvlies te zien.

    Wankele of dronkenmansgang
    De neurologische verschijnselen van een verhoogde bloeddruk zijn vaak duidelijk te zien. Als de bloeddruk in de hersenen te hoog is en er een bloeding ontstaat dan kan de kat rondlopen alsof deze dronken is. De kat loopt er voorzichtig alsof hij niet weet waar hij is. Ook kan er een verslapte achterhand aanwezig zijn.

    Op de film hieronder is een dergelijke kat te zien. Sara loopt rond alsof ze er zelf niet bij is. In dit geval werd de verhoogde bloeddruk door een te snel werkende schildklier veroorzaakt.

    Sloom en depressief
    We zien ook katten die juist stil in een hoekje zitten of wegkruipen. Ze zijn sloom en lijken depressief.

    Hartprobleem
    Het hart kan door een langdurige hoge bloeddruk belast worden en er kan een cardiomyopathie ontstaan. De hartspier van de linker harthelft raakt verdikt, doordat het continue tegen een te hoge bloeddruk moet in pompen.

    Nierfalen
    De nieren zijn het orgaan waar in verhouding het meeste bloed doorheen gaat. Als er een te hoge bloeddruk ontstaat dan kunnen de nieren te zeer belast worden en kan er nierfalen ontstaan. Ook al reeds aanwezig nierfalen kan verergeren door een te hoge bloeddruk.

    Oudere katten
    Deze aandoeningen komen vooral voor bij oudere katten. Wanneer een oudere kat komt die vermagert, veel drinkt of afwijkend gedrag vertoont dan meten we de bloeddruk van de kat. Deze handeling is niet pijnlijk en gaat vrij snel en is makkelijk uit te voeren. Bij een te hoge bloeddruk wordt het oog ook gespiegeld en urine- en bloedonderzoek uitgevoerd.

    Verhoogde bloeddruk behandelen met medicijnen
    Wanneer blijkt, dat de bloeddruk verhoogd is kunnen we deze met medicijnen verlagen. Vooral de dronkenmans verschijnselen trekken snel weg. De bloeding in het oog of de blindheid duurt wat langer voordat dit hersteld is. Soms is de blindheid irreversibel en komt het zicht niet terug. Wat betreft het nierfalen, dit hersteld zich meestal niet omdat het vaak chronisch is en zal met voer en medicijnen behandeld moeten worden.

    Op de film hieronder is Sara te zien nadat ze een paar dagen medicijnen heeft gekregen: ze loopt weer normaal rond en is niet meer depressief en versuft.

    De bloeddruk wordt na 1 week weer gemeten en de dosis van de bloeddruk verlagende medicijnen kan worden bijgesteld naar boven of beneden. De bloeddruk mag ook niet te laag worden!

    Voorkom een neerwaartse spiraal
    Zoals nierfalen een hypertensie kan veroorzaken, zo kan hypertensie zorgen voor verdere nierschade. Er ontstaat een neerwaartse spiraal. Ook het hart moet door de grotere weerstand door de hoge bloeddruk veel harder werken, met als gevolg kans op overbelasting en dientengevolge hartschade. Hoe eerder de bloeddruk gereguleerd wordt, hoe minder schade er kan ontstaan aan organen als hart en nieren.

    Seniorenonderzoek bij katten bij Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht Gezocht oudere katten

    Als dierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark bieden we een senior consult en bloeddruk meting aan tegen een gereduceerd tarief. We zijn op zoek naar verborgen senior problemen bij katten.

    Als u geïnteresseerd bent in deze senioren check voor uw kat lees dan verder via de onderstaande link over hoe u een afspraak hiervoor kunt maken.

    lees verder over de senioren check .....


  • terug naar de senioren pagina van de kat ....



    We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

    Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

    Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel informatie te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

    De facebookpagina van Dierenkliniek Wilhelminapark