Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Konijn met droge ogen of KCS bij het konijn

Indien een oogontsteking bij een konijn niet overgaat met gewone zalf dan moet er aan droge ogen gedacht worden.

Droge ogen bij een konijn, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

We hebben een aantal konijnen in onze praktijk gehad die een oogontsteking hadden die maar niet overging. De konijnen bleven problemen houden ondanks een behandeling met "normale oogzalf". Onder normale oogzalf verstaan we zalf met een antibioticum en soms vitamine A erin: CAF-zalf, Terramycine, Aureomcine en andere oogzalven.

Nog sterker behandelen
Bij deze konijnen gingen we een stap verder, we begonnen met een oogzalf met antibioticum en een ontstekingsremende werking (zoals terracortril) in combinatie met antibioticum via de mond of onderhuids.
Ook ondanks deze zeer stevige behandeling ging de oogontsteking bij deze konijnen niet over.

Hoe ziet deze oogontsteking eruit?
Er was pus in het oog te zien, met een witte korst of zwelling van het hoornvlies (de cornea). Er groeiden bloedvaatjes vanaf de zijkanten van het oog naar het midden. De ogen waren een beetje dof en er lag een witte waas overheen.

Een idee was geboren
Bij honden en katten zien we vaak een oogontsteking doordat er te weinig traanvocht wordt geproduceerd. Door dit tekort aan traanvocht ontstaat een oogontsteking. Dit wordt droge ogen, KCS of Kerato Conjunctivitis Sicca genoemd. Bij konijnen was dit echter nog niet eerder beschreven.

Diagnose
Door het gebruik van een STT of Schirmer Tear Test kan gemeten worden hoeveel traanvocht er aanwezig is. Bij honden en katten is deze waarde bekend, bij konijnen hebben we bij de fabrikant van het geneesmiddel voor dieren met droge ogen deze waarde opgevraagd. Na een paar dagen kregen we een reactie, na enig speurwerk bleek dat ze een normaalwaarde aanhielden van 10-12 mm.

STT bij een konijn, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Door een schirmer tear teast is te meten of een konijn een droog oog heeft, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Hoeveel traanvocht heeft een konijn?
Normaal moet er 10-12 mm vocht aanwezig zijn. Indien een oog echter een ontsteking heeft mag er verwacht worden dat er meer dan 15 mm vocht gemeten zou worden. Op bovenstaande foto's is te zien dat het konijn Zoetjes te weinig traanproductie had.

10,5 - 12 mm traanvocht hoe komen we aan deze waarde?
We hebben deze normaalwaarde bij het konijn 10,5 - 12 mm van de firma Schering Plough, de fabrikant van Optimune Canis ® gekregen. Bij een studie met konijnen had de controle groep deze waardes.

Update: KCS in het begin stadium 2011
We zijn de laatste jaren meer gespitst op het voorkomen van droge ogen bij een konijn, bij het konijn hieronder was een witting op de cornea te zien. Er was een fluor positief defect op de cornea erboven, de witting zelf kleurde niet aan. In eerste instantie kregen de haren op de bovenooglidrand de schuld, deze hebben we weggeschoren en het konijn werd mat Cavasan ® oogzalf behandeld.

Een konijn met een witting op de cornea en flus positief defect erboven, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

2 weken later was er nog geen verbetering opgetreden met de zalf ....

Een konijn met een witting op de cornea onvoldoende genezing, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Toch maar eens de Schirmer Tear Test proberen of er droge ogen zijn. En wat bleek er was te weinig traanvocht. Normaal moet er 10 - 12 mm traanvocht in een minuut gemeten worden maar dit werd bij lange na niet gehaald. Het rechter, ontstoken oog, had wel meer traanvocht dan links hetgeen te verwachten was. Maar beide ogen waren te droog.

Een konijn met een witting op de cornea STT te laag = KCS of droge ogen, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

1 maand later hebben we dwergkonijn nijntje terug gezien en het oog was geheel genezen, de witting was weg en er was geen fluoresceïne positief defect meer te zien ....

Een konijn met een witting op de cornea STT te laag = KCS of droge ogen is na 1 maand genezen, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

De meting met de STT was ook veel hoger en hieronder goed te zien ....

Een konijn met een witting op de cornea STT te laag = KCS of droge ogen heeft weer veel traanvocht 1 maand later, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Het is lastig om KCS in een begin stadium te ontdekken, je denkt er als dierenarts niet zo snel aan, bovenstaande konijn laat zien dat het meten van het traanvocht een vast oog onderzoeks item kan zijn bij konijnen.

Nog een konijn met een beginnend droog oog, het linkeroog is ontstoken er is een cornea fluoresceïne positief defect en er is een witte verdikking in de cornea. Wat opvalt op de foto hieronder is dat er een ontstoken linker oog is, maar dat er minder traanvocht is dan in het rechter normale oog.

Een konijn met een ontsteking in het linker oog door KCS, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Therapie
De therapie bestaat uit de behandeling van de oogontsteking door een speciale oogzalf: Optimmune Canis ®. Optimmune Canis ® oogzalf is een zalf die ervoor zorgt dat er meer traanvocht geproduceerd wordt. Het is alleen geregistreerd voor het gebruik bij honden. Voor konijnen (en katten) mag het echter off-label gebruikt worden.

Gedurende 2 weken gebruiken we het 2x daags en indien dit goed gaat gaan we naar 1x daags over. In combinatie met 2x daags Cavasan ® oogzalf. Je ziet dat de zwelling van het oog afneemt en dat de witting wegtrekt. De ontsteking zie je steeds meer afnemen. Echter het is de vraag of het restloos zal genezen. Je ziet wel dat het konijn zich veel lekkerder voelt nadat de behandeling is gestart.
Soms is het nodig om erbij ook kunsttranen te geven.
De fabrikant heeft een website gemaakt over honden met droge ogen, kijk voor meer informatie ....

Hieronder enkele voorbeelden van KCS bij het konijn en controle foto's van een paar weken later:

1e voorbeeld:
Een konijn met een droog oog, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Een konijn met een droog oog 1 maand na het begin van de behandeling, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

2e voorbeeld:
Een konijn met kcs die behandeld wordt met optimmune canis, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Mocht u een konijn hebben waarbij de oogontsteking niet echt overgaat of echt niet overgaat denk dan aan KCS!

__________________________________________________________________________________

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij het konijn.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....

__________________________________________________________________________________





We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan