Oorontsteking bij het konijn,
otitis externa / media - externa

Net als bij andere dieren zien we bij konijnen geregeld oorontstekingen. Het oor kan rood zijn, er kan pus in zitten en er kunnen zelfs oormijten bij konijnen voorkomen. Ze kunnen er symptoomloos mee rondlopen, maar wel verschijnselen vertonen: schudden met het hoofd, krabben aan het oor, maar ook wel algeheel ziek zijn.

Het oor bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Het buitenoor (externa): de gehoorgang tot aan het trommelvlies
  • Het middenoor (media): vanaf het trommelvlies kom je in het middenoor (= de bulla tympanica), dit is een holte met daar in de gehoorbeentjes en waar in de buis van Eustachius uitkomt vanuit de neusholte
  • Het binnenoor (interna): hierin zit het evenwichtsoorgaan deze staat via de VIIIe kopzenuw met de hersenstam in verbinding

    Lange gehoorgang
    De gehoorgang is in vergelijking met andere dieren erg lang. Op de film hieronder is te zien dat er een zeer lange gehoorgang aanwezig is bij een konijn.


    In deze film is te zien dat er vooraan in het oor een blind eindigende zak is en aan de achterbuitenzijde van het oor dat de gehoorgang de diepte in loopt.

    Op de film hieronder is te zien dat er veel oorsmeer in het oor bij een konijn aanwezig kan zijn.

    Wist je dat: het normaal is dat een konijn met zijn achterpoten het oorsmeer uit zijn gehoorgang krabt!

    Oorsmeer of pus?
    De gehoorgang bij het konijn is lang en het oorsmeer moet vanaf de opening naar de schedel nog 4-5 cm omhoog, naar de opening in de oorschelp. Bij konijnen met hangoren is dit extra lastig. Door de hangende oren wordt de gehoorgang een beetje dicht gedrukt. Er zit als het ware een knik - bocht in. Er is niet eens een echte oorontsteking, maar meer een overproductie van oorsmeer dat niet weg kan. Hier kan een konijn last van krijgen. Er is dan een "otitis externa" door overproductie van oorsmeer.

    oorontsteking - dikte onderaan het oor ....
    Wat uniek voor konijnen is dat ze een bult - verdikking bij de oorbasis kunnen krijgen. De huid komt echt naar buiten bij de oorbasis, dit kan een- of tweezijdig voorkomen.

    Een verdikking bij de oorbasis bij een konijn

    De oorzaak kan oorsmeer zijn of er kan een echte ontsteking zijn vanuit het middenoor met pus.

    Als er een oorontsteking is dan zien we pus in de gehoorgang. Dit kan vloeibaar of wat kaasachtig zijn. Soms stinkt de pus echt, maar vaak valt de stank wel mee. De pus blijft maar naar buiten komen en als de gehoorgang verstopt raakt kan er een bult ontstaan bij de gehoorgang opening bij de oorbasis. In bijna alle gevallen komt deze pus vanuit het middenoor. Er is dan een echte otitis media - externa. Vaak ontstaat deze ten gevolge van snot. De ontsteking komt vanuit de neusholte via de buis van Eustachius naar het middenoor.

    Door middel van onze otoscoop en eventueel een oorswab kleuring kunnen we zien of er alleen oorsmeer aanwezig is of dat er een ontsteking aanwezig is.

    Behandel mogelijkheden
    Deze oorproblemen kunnen op een aantal manieren worden behandeld.

  • Het oorsmeer dat zich onderaan het oor ophoopt naar boven drukken
  • Het oor zalven - met speciale oorzalf in de diepte
  • Het oor dagelijks uitgespoelen met fysiologische zoutoplossing
  • Het oor lokaal openen, met een gat ter hoogte van de bult: kleine operatie
  • De gehoorgang blijvend open geleggen met een lateral wall operatie: grote operatie

    Het hangt van de leeftijd, gezondheid, ernst van het probleem af voor welke behandeling we zullen kiezen.

    Oorsmeer omhoog drukken ....
    Een eigenaar kan dagelijks de oorsmeer die zich onderaan het oor ophoopt naar boven drukken. Dan kan het konijn zelf de oorsmeer uit de gehoorgang - oorschelp weghalen. Of je kan als eigenaar dit doen met een wattenstaafje of tissue.

    Oor zalven ....
    Als er een oorontsteking is dan kan deze met zalf worden behandeld. Echter als je met een tube zalf in het oor aanbrengt komt deze zalf niet heel diep in de gehoorgang, de gehoorgang is wel 4-5 cm diep en zo diep komt de zalf niet!

    Pus in het oor bij een konijn

    We hebben hier iets op bedacht. Met een gebogen anaalklier canule kunnen we diep in het oor komen en de viezigheid wegspoelen met fysiologische zoutoplossing. Daarna brengen we met deze anaalklier canule oorzalf diep in het oor aan. Deze speciale oorzalf met florfenicol antibioticum blijft dan 1 week ter plekke. Na die week herhalen we het uitspoelen en brengen opnieuw zalf in de diepte aan.

    We spoelen het oor schoon en brengen daarna zalf diep in de gehoorgang van het konijn aan

    Oor uitspoelen ....
    We laten eigenaren het oor uitspoelen. We geven daarvoor een fysiologische zoutoplossing met daarin een pus oplossend middel mee. De eigenaar kan dan in de diepte de gehoorgang schoon spoelen net behulp van een katheter.

    Pus in het oor bij een konijn in de diepte weg spoelen

    Lokale oor operatie ....
    Als dit niet kan of onvoldoende werkt omdat de pus te dik is of als er stevig oorsmeer is dan voeren we een operatie uit. Er wordt onder algehele verdoving of met een lokale verdoving (zie hieronder) een gat gemaakt.

    Er wordt een lokale verdoving gegeven

    We maakten een opening op de bult onder het oor en probeerden deze permanent te maken door het slijmvlies van de gehoorgang aan de huid vast te hechten.

    Er wordt een opening in de huid gemaakt

    Nu is er een bijna rechte toegang naar de opening van de benige gehoorgang die de schedel in gaat. Met een dunne katheter kun je echt in de diepte de pus wegspoelen.

    Er wordt een opening in de huid gemaakt

    Het probleem is dat deze opening na een paar weken dicht groeit en het probleem weer terug kan komen.

    Er wordt een opening in de huid gemaakt

    Een permanente opening maken: lateral wall resection ....
    We kunnen ook een operatie uitvoeren waarbij de gehoorgang permanent open blijft. Het heet een lateral wall resection. De buitenkant van de gehoorgang wordt opengemaakt tot aan de plaats waar de gehoorgang uit de schedel komt. Hierdoor is er een directe opening vanuit de gehoorgang naar buiten gemaakt.

    Op de onderstaande foto's zullen we deze operatie beschrijven. Onder het rechter oor is een grote verdikking te zien.

    Konijn met een chronische oorontsteking

    Het konijn krijgt een algehele verdoving met combinatie van injectie en gasanesthesie. Het oor wordt kaalgeschoren. De huid en de gehoorgang wordt schoongewassen, ontsmet en gedesinfecteerd en met steriele doeken toegedekt.

    Operatie voorbereiden

    De gehoorgang wordt ingesneden en open geknipt tot aan de opening van het oorkanaal in de schedel. Dit is de bodem van de verticale gehoorgang.

    De pus wordt weggehaald uit de gehoorgang en uit het oorkanaal in de schedel. Daarna wordt het slijmvlies van de binnenkant van het oor vastgehecht aan de huid. Op deze manier maak je een permanente opening.

    Konijn oor lateral wall operatie

    Een konijn heeft meestal weinig last van de operatie en zit met een rechte kop. We houden het wel een nachtje over om te zien of de operatie wond niet nabloedt.

    Het oor is permanent open gemaakt

    Na 2 weken kunnen de hechtingen eruit. Na een maand zie je er al bijna niets meer van. De haren zijn dan terug gegroeid.

    Het oor ziet er na de operatie rustig uit

    Nog een keer een voorbeeld van een ander konijn waar de operatie heel mooi gelukt was.

    rabbit ear lateral wall resection

    Een grote stap voorwaarts op het oorgebied ....
    Met de lateral wall oor operatie hebben we eindelijk een mogelijkheid om een permanente oplossing te bieden voor een konijn met een otitis media - externa. Je krijgt een betere toegang om het oor te spoelen. In combinatie met een antibioticum gedurende een paar weken kunnen we de oorontsteking nu beter behandelen.

    Het eind resultaat mag er wezen:

    Een mooi eind resultaat na een oor operatie

    Wist je dat: we bijna nooit een scheve kop - torticollis zien bij een konijn met een oorontsteking. Een konijn met een oorontsteking heeft een otitis externa en/of middenoor ontsteking, maar bijna nooit is het binnenoor ontstoken. Daarbij moet het evenwichtsorgaan ontstoken raken om een scheve kop te krijgen. We zien een torticollis eigenlijk bijna alleen maar bij een konijn met een E. cuniculi infectie.
    Lees verder over een scheve kop bij het konijn tgv E. cuniculi ....

    We belichten nog een paar andere oor gerelateerde problemen bij het konijn

  • Mijten op de oorschelp van het konijn
  • Oormijten in het oor van een konijn
  • Een facialis paralyse, scheve neus - aangezicht


  • We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

    Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

    Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel informatie te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

    Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan