Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Wormen bij het konijn

Er wordt gezegd dat een konijn geen last heeft van een worminfectie. Als konijnendierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark zijn we het hier niet mee eens!

We zien te vaak konijnen die last hebben van een regelmatig terugkerende stille darm door een worminfectie. Deze konijnen hebben geen of afwijkende keutels en geen of weinig eetlust.

Waar zitten de wormen?
De wormen zitten meestal in de blindedarm of caecum. Daarom zie je ook vaak alleen wormen in de zachte blinde darm keutels en niet in de normale stevige keutels

Welke wormen zijn er?
De meest voorkomende worm is de Passalurus ambiguus of de Pinworm.

Er zijn nog andere wormen bij het konijn bekend, maar die hebben we zelf nog niet gezien.

Hoe worden ze besmet?
Konijnen besmetten zich door een ei van de worm op te eten. Vaak is het een herbesmetting omdat konijnen hun eigen blinde darm keutels opeten waarin de eieren van de Passalurus ambiguus zitten.

Een konijn kan al na de geboorte door de moeder besmet worden en dit jarenlang met zich meedragen. Ook kan een konijn door een ander konijn besmet worden. Een konijn dat buitenkomt kan een worminfectie oplopen.

Symptomen
Afwijkende keutels: geen of te kleine keutels ....
Konijnen die regelmatig een stille darm of paralytische ileus hebben kunnen een worminfectie hebben, de wormen beinvloeden de darmwerking. Dit zijn periodes waarin het konijn niet of weinig eet en kleine of helemaal geen keutels meer heeft.

Afwijkende keutels: 1,5 keer te grote keutels ....
Kenmerkend zijn dat er in "de normale periodes" 1,5 keer grotere eivormige keutels te zien zijn. Afgewisseld met normaal gevormde keutels. We hebben het dan over de gewone keutels en niet de blinde darm keutels.

Afwijkende keutels: slijmdraden ....
Ook zie je nog wel eens keutels met slijmdraden.

Afwijkende blinde darm keutels ....
De blinde darm keutels zijn vaak afwijkend qua vorm, niet de normale kleine pottertjes in een druiventros. Maar op een hoop geklonterd tot een vormloze massa, papperige poep, af en toe zie je hier de wormen in (zie foto's).

De wormen zelf:
Je kunt op de keutels witte kleine sliertjes zien, dit is de pinworm of Passalurus ambiguus.

Een opmerkelijlke diagnose, bij een sterilisatie zijn de pinwormen bij dit konijn in de darmen te zien.

Konijn met pinworm gezien tijdens operatie

Diagnose
Aan de hand van de symptomen is er de verdenking op een worminfectie. Met behulp van een microscopisch onderzoek van blinde darm keutels kan de diagnose met zekerheid gesteld worden. Vaak kan de eigenaar geen blinde darm keutels opvangen en behandelen we de konijnen met de verdenking op een worminfectie.

Konijn met diverse wormeieren onder de microscoop

Therapie bij een worminfectie
We behandelen de konijnen met een worminfectie met Panacur (= Fenbendazol). Gedurende 14 tot 28 dagen laten we de konijnen Panacur geven in een dosering van 1x daags 20 mg/kg LG.

Onze ervaring is dat de normaal voorgeschreven 3 daagse kuur die na 2 weken herhaald wordt niet voldoende sterk werkt. Verklaring hiervoor is dat de wormen voornamelik in de blinde darm (het caecum zitten) en niet in de dunne of dikke darm. De darmwerking van de blinde darm is gescheiden van de andere darmdelen, en dit heeft als gevolg dat het ontwormingsmiddel daar niet altijd terecht komt. En het konijn eet deze blinde darm keutels op, het herbesmet zich elke dag!


Niet alle wormmiddelen werken tegen de pinwormen
In de literatuur en uit eigen ervaring kunnen we aangeven dat Iverquantel drops of Stronghold niet tegen de pinwormen bij het konijnen werken, ze werken wel tegen spoelwormen.

Ivermectine (Iverquantel drops) of een afgeleide van ivermectine zoals selamectine (= Stronghold) werken niet tegen de passalurus ambiguus!

Ter ondersteuning van de darmen:
We laten het konijn ook Rodicare Instant (170 gram pot) als dwangvoeding geven. Als dosering adviseren we 3x daags 10-15 ml per kilogram lichaamsgewicht.

Rodicare Instant is een aanvullende voeding voor konijnen en knaagdieren. Het bevat veel vezels, vitamines, mineralen en een kruidenmix. Dit alles om de spijsvertering te ondersteunen en als aanvullende voeding voor dieren die dat nodig hebben.

____________________________________________

Coccidiose
Voor een voorbeeld zie de foto hierboven, de afbeelding links boven is een Eimeria oöcyst. Als we een oöcyst zien (coccidiose) dan behandelen we dit niet met fenbendazol maar met ESB3 - Toltrazuril of Baycox Multi.

Zie de Vetscan Imagyst bij konijn Jesse met veel oöcystes in de ontlasting.

Konijn met coccidi:en - oöcystes bij de vetscan imagyst

Een ander mooi voorbeeld is Pip: ze was 12 weken oud. Pip wilde niet eten en had dunnen ontlasting. In de ontlasting zagen we oöcysten en een overmaat aan brillendoosgisten. We behandelen met Baycox Multi (50 mg/ml). De dosering is 10 mg/kg gedurende 3 dagen bij het konijn. Let op maak als dierenarts de keuze voor Toltrazuril of Baycox Multi (deze is veilig te gebruiken bij het konijn).

Een jong konijn met coccidiose

Pip was er echt slecht aan toe. Met behulp van medicijnen zie je dat ze snel is opgeknapt - de dag erna was ze al weer supergoed hooi aan het eten.

___________________________________________________________________________________

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de mens, hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....

___________________________________________________________________________________



We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan